Vuurwerkramp Enschede minder formeel herdacht

De herdenking van de vuurwerkramp in Enschede krijgt vanaf dit jaar een informeler karakter. Hiertoe is besloten na overleg met direct betrokkenen, laat de gemeente dinsdag weten. Er blijkt nog steeds behoefte te bestaan de ramp te herdenken, maar dan meer gericht op ontmoetingen en persoonlijke ervaringen, en minder op de ceremoniële activiteiten.

De vuurwerkramp vond op 13 mei 2000 plaats in het vuurwerkbedrijf SE Fireworks in de wijk Roombeek. In totaal 23 mensen kwamen om het leven en 947 mensen raakten gewond. De ramp werd tot vorig jaar op sobere wijze herdacht, maar vorig jaar werden tijdens de herdenking bij uitzondering ook de namen van de slachtoffers voorgelezen.

Het afgelopen jaar is uitgebreid gesproken met getroffenen en nabestaanden over de opzet van de herdenking. Het luiden van de klokken wordt als een mooi symbool gezien, maar dat gaat dit jaar niet lukken. Het mechanisme voor het luiden van de klokken van de Mariakerk aan de Deurningerstraat, pal naast Roombeek, is stuk. Het lukt niet dit voor vrijdag te repareren. Andere kerkklokken worden om 15.25 uur wel geluid.

Mensen kunnen vrijdag de hele dag bloemen leggen bij het monument aan de Lasonderbleek, dat 'het verdwenen huis tussen hemel en aarde' heet. Het Huis van Verhalen aan de Roomweg is open voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor.

Voorzitter van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp Bram Distel en burgemeester Peter den Oudsten leggen vrijdagmiddag bloemen bij het monument. De vlag op de gebouwen van de gemeente, de brandweer en de politie hangt vrijdag halfstok.


Vuurwerkramp Enschede minder formeel herdacht (Foto: Novum)