'Portman deed maar 5% van het ballerina-werk'

De ballerina die als Natalie Portmans body double diende in Black Swan heeft in interviews aangegeven dat Portman maar weinig balletpassen zelf heeft uitgevoerd. 

"Van de shots waarin de ballerina volledig wordt getoond is er maar 5 procent van Natalie", aldus Sarah Lane van het American Ballet Theatre. "Alle andere shots ben ik."

In de promotionele aanloop naar de release van Black Swan, en ook in recente interviews, hebben producers van de film vermeld dat Natalie Portman anderhalf jaar heeft getraind om het overgrote merendeel van de dansscènes zelf te kunnen doen. Benjamin Millepied, choreograaf voor Black Swan en verloofde van Portman, vertelde eerder deze week nog dat Lane 'alleen het voetenwerk deed, en de fouettés'. "Eerlijk waar, 85 procent van wat je ziet in de film is Natalie."

Lane beweert echter dat Portmans gezicht digitaal op haar lichaam is geplakt. "De shots waarin je haar gezicht en haar armen ziet, dat is zeker Natalie", aldus Lane aan Entertainment Weekly. "Maar daarin zie je haar niet daadwerkelijk dansen." 

Volgens Lane is haar specifiek verteld niets over haar bijdrage aan de film te vertellen aan de pers. "Ze wilden dit beeld scheppen dat Natalie een of ander wonderkind is dat in anderhalf jaar een ballerina kon worden, puur voor haar Oscar-kansen." Volgens Lane is het vernederend voor het vak van ballerina. "Ik doe dit al 22 jaar. Kun jij een concertpianist worden in anderhalf jaar, zelfs als je een filmster bent?"

Black Swan leverde Portman uiteindelijk een Oscar op voor beste actrice. De film zelf was een van de nominaties voor beste film, maar verloor van The King's Speech.


Natalie Portman als de titulaire zwarte zwaan