Schaatscarrière Jan Bos ten einde

Jan Bos heeft in een vol Thialf zijn actieve schaatscarrière besloten. De Nederlander wist zich op de 1.000 meter niet te plaatsen voor het wereldkampioenschap afstanden in Inzell volgende week en zag daarmee zijn carrière tot een eind komen.

Bos was de eerste Nederlander die het WK sprint op zijn naam wist te zetten. De Hierdenaar was in 1998 in Berlijn de sterkste. Een jaar later wist hij op het WK afstanden in Heerenveen de 1.000 meter te winnen.

Verder wist de 35-jarige Bos in zijn lange schaatscarrière zes keer de eindzege te pakken op het NK sprint en pakte hij tien gouden medailles op de Nederlandse kampioenschappen afstanden. Op de Olympische Winterspelen won Bos twee keer zilver, beide op de 1.000 meter in 1998 en 2002.

Bos reed ook eenmaal mee op de Olympische Zomerspelen. In 2004 in Athene deed hij samen met zijn broertje Theo mee aan de teamsprint bij het baanwielrennen. Bos wil nog een poging gaan wagen zich te kwalificeren voor de Spelen van 2012 in Londen, om daar weer op de baan mee te doen.


De zilveren race van Bos bij de Winterspelen in 2002