Chavez: Bemiddeling crisis Libië

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft met de Libische leider Moammar Gadhafi gesproken over zijn plan om 'bevriende' landen te laten bemiddelen in de crisis in Libië. Chavez sprak dinsdag met Gadhafi, heeft de Venezolaanse minister van Informatie Andres Izarra woensdag gezegd.

Chavez is goed bevriend met Gadhafi en heeft tot dusverre geweigerd hem te veroordelen. Wel heeft hij gewaarschuwd dat de Verenigde Staten Libië willen binnenvallen om de controle over de Libische oliereserves te krijgen. Volgens Chavez worden er allerlei leugens over de situatie in Libië verspreid. "Ik ga Gadhafi niet veroordelen. Ik zou een lafaard zijn om iemand te veroordelen die al heel lang een vriend van mij is", zei hij maandag.

Chavez heeft zijn bondgenoten in Latijns-Amerika en elders gepolst om een 'vredescomité van bevriende landen' te vormen om in de crisis in Libië te bemiddelen. Volgens Venezuela moet de crisis met diplomatieke en niet met militaire middelen worden aangepakt, zo verduidelijkte minister van Buitenlandse Zaken Nicolas Maduro.

Maduro hekelde de handelwijze van de Verenigde Staten en de Europese Unie, die er volgens hem op uit zijn Gadhafi te isoleren en de suggestie wekken dat zij de opstandelingen tegen zijn regime mogelijk van militaire steun zullen gaan voorzien.


Chavez met zijn maat (Foto: Novum)