Oud-arbiters: "Rode kaart Toivonen was terecht geweest"

Ola Toivonen had afgelopen zondag, tijdens het duel tegen NAC Breda (4-1) de rode kaart voor zijn actie richting Nemanja Gudelj moeten ontvangen. Dat is de mening van drie voormalig scheidsrechters, namelijk Dick Jol, Mario van den Ende en Roelof Luinge

Van den Ende vindt dat de actie van Toivonen, die bewust op de voet van Gudelj bleef staan, niet bij het voetbal thuishoort. De verdediger van NAC Breda kreeg uiteindelijk een prent, omdat hij de Zweed min of meer omver duwde. "Regel 12, overtredingen en onbehoorlijk gedrag," aldus de oud-arbiter over het gedrag van de aanvaller van PSV.

"Bij overtredingen zijn er drie basiscriteria: onvoorzichtig, onbesuisd en buitensporige inzet. Ik ben overtuigd van buitensporige inzet," besloot Van den Ende, die het gedrag van Toivonen onder de noemer 'buitensporig' schaarde. De voormalig scheidsrechter kreeg bijval van onder meer oud-collega Jol. "Als ik dit zou zien, is het 'hoedjewip wegwezen'. Dat is voor mij geen enkele discussie. Hij doet dit bewust en dus is er maar één straf: rood", liet hij weten.

Ook Luinge had geen goed woord over voor de handelswijze van Toivonen. "Dit is een geval van ernstig gemeen spel. Hij gaat overduidelijk opzettelijk op de voet staan, maakt geen trappende beweging, maar doet alsof hij een sigaret uittrapt. Ik vind het een rode kaart."

De aanklager van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) sprak Toivonen gistermiddag vrij. Ook scheidsrechterbaas Dick van Egmond wilde niet veel kwijt over de kwestie. "De arbitrage hoort zich te conformeren aan het oordeel van de aanklager."