Ambtenaren in actie voor betere cao

Rijksambtenaren gaan actie voeren voor een betere cao. Dat heeft de vakbond Abvakabo FNV vrijdag aangekondigd, nadat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) had weigerd toe te geven aan de eisen van de ambtenaren.

De vakbonden hadden Donner tot vrijdag 12.00 uur de tijd gegeven om aan hun eisen tegemoet te komen. Donner liet vrijdagochtend weten dat hij niet aan de eisen kan voldoen. Hij wees erop dat het rijk 'de tering naar de nering moet zetten', gelet op het belang van herstel van de economie. "Toegeven aan de looneis van de bonden zou betekenen dat nog meer ambtenaren de rijksdienst moeten verlaten."

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren liepen vorige week vast. De bonden willen dat Donner een loonstijging toezegt, maar de minister houdt vast aan bevriezing van de ambtenarensalarissen tot en met volgend jaar. Ook eisen de bonden dat de bezuinigingen op de overheid niet tot gedwongen ontslagen leiden.

Donderdag vindt er voor alle werknemers uit de publieke sector een demonstratie plaats op het Malieveld in Den Haag. De FNV roept ambtenaren op om mee te doen. Hoe de acties er verder uit gaan zien, is nog onbekend.

Donner hoopt in maart het cao-overleg te hervatten. Dan wordt overleg gevoerd over het sociaal flankerend beleid.