Moslimbende Indonesië doodt Ahmadiya-aanhangers

Een bende van enkele honderden fanatieke Indonesische moslims heeft zondag op Java aanhangers van de Ahmadiya-sekte aangevallen. Daarbij zijn drie mensen gedood en zes verwond, zegt de politie.

Ongeveer vijftienhonderd fanatiekelingen, van wie een groot aantal gewapend met kapmessen, stokken en stenen, vielen een stuk of twintig Ahmadiya-aanhangers aan die op bezoek waren bij de leider van de sekte in de provincie Banten. Drie mannen werden met messen omgebracht, het huis kort en klein geslagen, en auto's en motorfietsen in brand gestoken. Vier van de zes gewonden die naar het ziekenhuis werden gebracht verkeerden in kritieke toestand. De belaagde Ahmadiya-aanhangers hadden de politie gewaarschuwd, 'maar de aanvallers waren er sneller', zei de plaatselijke politiechef, Alex Fauzy Rasyad.

Veel moslims beschouwen de Ahmadiya als ketters, omdat zij Mohammed niet als de laatste profeet beschouwen. De sekte telt ongeveer tweehonderdduizend aanhangers in Indonesië, het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld.

Indonesië heeft een lange traditie van religieuze verdraagzaamheid, maar er is een kleine groep fanatieke moslims die steeds feller agiteert tegen andere godsdiensten. Het Setara Instituut voor Vrede en Democratie zegt dat de godsdienstvrijheid steeds meer in het gedrang komt. In 2010 registreerde de groep 64 incidenten, van fysiek geweld tot het verhinderen van godsdienstoefening en het in brand steken van gebedshuizen, vergeleken met achttien in 2009 en zeventien in 2008.