Debat over zakelijke belangen ministers

De Tweede Kamer wil een debat met premier Mark Rutte (VVD) over de manier waarop bewindslieden omgaan met hun zakelijke belangen tijdens hun ambtstermijn. Aanleiding is het nieuws dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) natuursubsidie krijgt.

D66-Kamerlid Gerard Schouw vroeg het debat dinsdag aan. Hij kreeg steun van de meeste andere partijen. Schouw heeft al vaker vragen gesteld over zakelijke belangen van bewindslieden, en beklaagt zich over het feit dat het kabinet geen openheid van zaken wil geven.

Rutte zegt dat ministers en staatssecretarissen bij hun aantreden hun nevenfuncties moeten neerleggen en de zeggenschap over hun financiële belangen aan anderen moeten overdragen. Dat bespreken de bewindspersonen met de minister-president en niet met de rest van de wereld, zegt Rutte.

Van Bleker bleek dinsdag dat hij samen met zijn ex-vrouw zo'n 175.000 euro subsidie krijgt voor het omzetten van landbouwgrond in natuur. Als staatssecretaris bezuinigt hij juist op deze subsidies.


Debat over zakelijke belangen ministers (Foto: Novum)