ANWB wil hervorming openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Nederland moet grondig op de schop. Een onderzoekscommissie moet een nieuwe schets maken van de inrichting van het openbaar vervoer, zei ANWB-directeur Guido van Woerkom donderdag in de Tweede Kamer tijdens de hoorzitting over de problemen op het spoor.
De chaos die het winterse weer veroorzaakte op het spoor vormt de directe aanleiding voor Van Woerkoms oproep tot een 'meer fundamentele discussie' over de manier waarop het openbaar vervoer is georganiseerd. De huidige structuur stamt uit de jaren negentig; ondertussen is volgens de ANWB-baas duidelijk geworden dat de treinreiziger er niet in alle opzichten beter op is geworden.
"Als we als samenleving nu niet de juiste keuzes maken bij het robuuster maken van het openbaar vervoer, moet de Tweede Kamer volgend jaar weer een debat wijden aan dit vervoer. In die situatie wil niemand komen", aldus Van Woerkom. Hoe het openbaar vervoer er wel zou moeten uitzien, daarover hield hij zich op de vlakte.
Van Woerkom vindt niet dat de spoorbedrijven NS en ProRail weer moeten fuseren tot één organisatie, wel moet het 'snijvlak' tussen beide organisaties beter worden georganiseerd. Dan gaat het met name om de informatievoorziening voor de reiziger. De overheid zou een 'clubje' in het leven moeten roepen die gaat kijken welke 'quick wins' hier te behalen zijn.
Het primaat van de informatievoorziening moet overigens bij de vervoersbedrijven liggen, vindt hij. Verder wordt er te veel decentraal geregeld, aldus Van Woerkom.
De Tweede Kamer spreekt een groot deel van de dag met verschillende partijen over de problemen op het spoor.
Maar er moeten vooral de nodige spoorverbredingen komen. Aangezien treinen niet erg goed zijn in elkaar inhalen beinvloed één storing al snel de halve dienstregeling.
Wat betreft de treinen speelt ook mee dat personeel erg onhandig wordt ingezet door de NS. Treinen staan daardoor regelmatig intact maar doelloos te wachten op een machinist die elders vertraging heeft opgelopen. Waardoor een kettingreactie ontstaat.
Machinisten en conducteurs vreesden dat ze dan voor altijd één traject mochten doen, maar ik geloof niet dat elke trambestuurder of buschauffeur zijn hele loopbaan lang één en dezelfde lijn heeft...
Ik denk niet dat de politici willen of kunnen investeren in een beter openbaar vervoer. Ze moeten een keer af van het 'meer OV voor minder geld'-dogma...
Heel zwak, kom dan met casussen uit andere landen.
Ik noem de S-Bahn, het OV in Kopenhagen, de RER...
Sterker nog: het ministerie van Infrastructuur en Milieu zet een nieuw reisinformatiebedrijf waarmee de gebruiker meer kan dan met 9292OV. Laatstgenoemde bedrijf moet eigenlijk afgestraft worden voor het moedwillig achterhouden van informatie en het niet willen open staan voor open alternatieven...
Neenee, de autoriteiten moeten websites oprichten waarop alle reisinformatie van de desbetreffende regio te vinden is, naar Duitse, Deense, Noorse en Zweedse voorbeelden. Hoef je als passagier maar één site te raadplegen in plaats van meerdere...
Zo'n centrale site is er hier ook al. 9292ov. Jammer genoeg dateert die site nog uit 1995 wat betreft ontwerp, zoekmechanieken en intelligentie[quote]
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
Er moet geïnvesteerd worden in meer OV, zeker aangezien mensen in de toekomst nog meer dan nu naar de stad en de suburbs gaan trekken. Randstadrail is een goed voorbeeld hoe het wel moet. Er moet een metro van Amsterdam naar Almere, de Oost-Westlijn moet afgebouwd worden, de Rotterdamse Westlijn moet er komen, en we kunnen zelfs denken aan een soort van megatrein die een rondje Randstad maakt.
In Praag kun je gebruik maken van metro, tram, bus of kabeltreintje met hetzelfde kaartje.
De kaartjes kosten vanaf 1 januari 2008 26 kronen=1 euro voor (75 min. overdag, 90 min. 's avonds en in het weekeind), 18 kronen (3 metrostations of 20 min. met tram of bus zonder overstappen), 100 kronen (24 uur), 330 kronen (72 uren) en 500 kronen (120 uren). Kinderen tot en met 14 jaar betalen minder (gewoon kaartje 13 kronen). Extra kaartjes voor bagage of een hond kosten 13 kronen. Kaartjes zijn verkrijgbaar in de metrostations, tabakszaken, krantenkiosken (trafika) en in sommige hotels.
Binnen de geldigheidsduur mag men met de bovengenoemde kaartjes onbeperkt overstappen, met uitzondering van dat van 18 kronen!
Elk kaartje, ook het meerdaagse, geldt vanaf het tijdstip van het ontwaarden in een automaat.
Voor gebruik dient elk kaartje, slechts eenmaal, ontwaard te worden in een oranje-geel apparaat (in metrostations, op de tram of op de bus). Overtredingen worden beboet met 800 kronen!!! Kontroleurs in burgerkleding tonen u bij kontrole een metalen rood-geel plaatje (het zijn geen soevenirverkopers) en verzoeken u uw kaartje te tonen. Een boete (800 kronen) moet onmiddellijk worden betaald.
Is een tramlijn tijdelijk onderbroken, bijv. wegens werken, dan rijdt een bus op het onderbroken gedeelte. Op de bus ziet u het nummer van de onderbroken tramlijn, voorafgegaan door een X, bijv. X22.
De metro rijdt dagelijks van 5.00u tot 24.00u. Als u om middernacht in een centraal gelegen metrostation bent, kunt u nog gebruik maken van de laatste rit. Trams rijden van 4.30u tot 24.00u en bussen van 4.30u tot 0.30u. 's Nachts rijden met lange intervallen (30 min.) nachttrams en -bussen, allen met een nummer hoger dan 50 resp. 500.
Het kabeltreintje naar de top van de Petrinheuvel rijdt dagelijks van 9.00u tot 23.20u met intervallen van 15 minuten.
Vergeleken met Praag bijvoorbeeld is het OV in Amsterdam absoluut bagger.
Op donderdag 22 november 2007 @ 12:42 schreef Neelis het volgende: Rabbelneuteaantwaark ?
foto
Dan heeft het OV tenminste nog voordelen.. sneller, comfortabeler, extra ingebouwde luxe zoals internet, televisie..
anyway: de ns heeft hier weer een smak geld aan uitgegeven en vervolgens niks meer mee gedaan voor zover ik weet
Nu de politiek aanstalten maakt, zingt de algemeen directeur een ongeloofwaardige zwanenzang. Zum Kotzen...
Wat ik ook een sterk alternatief vind is om veerboten te laten varen op trajecten die zowel per auto als per OV verzadigd zijn...
Niets ten nadele van jouw beschreven model, dat ook ijzersterk is...
Afgezet tegen ROVER vind ik dat de ANWB nog zijn nek uitsteekt voor de OV-reiziger. ROVER is een corrupte organisatie die meer op zijn eigen mensen dan op bedrijven en politici schiet...
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken