Honderden doden overstromingen Brazilië

Het dodental bij de overstromingen in de Braziliaanse provincie Rio de Janeiro is inmiddels opgelopen tot boven de 500. Autoriteiten verwachten dat het dodental nog veel hoger zal oplopen, mogelijk tot ver boven de 1000. Alleen al in het zwaar getroffen Teresópolis worden nog honderden mensen vermist.

In Teresópolis viel enkele dagen geleden meer dan 144 millimeter regen in 24 uur tijd. Gemiddeld valt die hoeveelheid in de hele maand januari. Rivieren traden buiten hun oevers en daardoor zijn tienduizenden Brazilianen dakloos geraakt. Als gevolg van de overstromingen vonden er talloze aardverschuivingen plaats waarbij ook veel slachtoffers zijn gevallen. De steden Petrópolis en Nova Friburgo werden zwaar getroffen en ook daar verwacht men dat er nog tientallen mensen onder de modder liggen.

De nieuwe president van Brazilië, Dilma Rousseff, staat voor een zware taak. Sinds 1 januari is zij de leider van het land en nu al spreekt men van de grootste natuurramp die Brazilië in de afgelopen vier decennia heeft getroffen. Er is inmiddels 350 miljoen euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan de getroffen gebieden. De president bracht donderdag, vergezeld door gouverneur Cabral, een bezoek aan het rampgebied.

Cabral verweet de lokale autoriteiten nalatigheid. Die zouden bouwvergunningen hebben uitgegeven voor plaatsen die ronduit gevaarlijk zouden zijn. Ook zou de lokale autoriteit niet of nauwelijks hebben opgetreden tegen illegale bewoning en ontbossing in gebied. De 'gewone' Braziliaan, vaak de armste bewoners van dat gebied, kan zich geen dure woning permitteren en zoekt dan ook zijn heil in de goedkope en slecht onderhouden woningen die illegaal worden gebouwd op de hellingen van ontboste gebieden. Juist daar is de kans op overstromingen het grootst en juist die arme mensen worden nu het slachtoffer.

In de afgelopen 10 jaar is de bevolking van de omgeving van Rio verviervoudigd. Vorig jaar werd dezelfde deelstaat ook al getroffen door overstromingen en modderlawines. Toen lag het dodental rond de honderd.

Voor meer nieuws en updates over deze ramp bezoek je het topic in De Elementen.