Ziekenhuis ontwikkelt gezondheidsrisicotest

Door het invullen van een vragenlijst op internet kunnen mensen vanaf maandag nagaan hoe groot het risico is dat ze een van de 28 meest voorkomende aandoeningen in Nederland krijgen. De test bestrijkt de aandoeningen die verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de totale sterfte in Nederland, schrijft De Telegraaf maandag.

Door ziektes als huidkanker of suikerziekte vroeg op te sporen kan beter worden ingegrepen. De test is ontwikkeld door het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag en is het afgelopen jaar getest onder 22.000 patiënten bij zestien grote huisartsenpraktijken.

Van de deelnemers besloot 30 procent vanwege de uitslag naar de huisarts te gaan. Daarvan bleek 38 procent inderdaad meer kans te hebben op nierschade, suikerziekte of hart- en vaatziekten.

De test kent twee varianten. Een gratis versie en een die 20 euro kost. De eerste versie test alleen op hart- en vaatziekten, nierschade en suikerziekte. De tweede test ook op veelvoorkomende kanker en 25 andere aandoeningen. Het ziekenhuis pleit ervoor de laatste test in de basisverzekering op te nemen.

De test is anders dan zelftests die de afgelopen jaren onder vuur kwamen te liggen. Zo nam de Inspectie voor de Gezondheidszorg in 2009 driehonderd grieptesten in beslag. De tests voor Mexicaanse griep werden via een website te koop aangeboden. Volgens de inspectie waren ze te ingewikkeld om door particulieren uit te laten voeren. Bij de test van het Bronovo Ziekenhuis wordt alleen een vragenlijst ingevuld en hoeft de patiënt geen medische handelingen uit te voeren.