Foto's: Cambodjaans feest loopt uit op hel

Het dodental als gevolg van een stormloop op een brug in de Cambodjaanse stad Phnom Penh is opgelopen tot zeker 378, aldus een regeringswoordvoerder van het Aziatische land. Er wordt gevreesd dat het dodental nog verder op zal lopen. Er zijn inmiddels ook meer dan driehonderd gewonden geteld.

Volgens premier Hun Sen is de ramp de grootste tragedie sinds het bewind van de Rode Khmer tussen 1975 en 1979. Onder de slachtoffers zijn voornamelijk vrouwen en kinderen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers. De stormloop ontstond op een brug op weg naar het 'Diamant Eiland', waar er festiviteiten waren gepland vanwege het einde van het jaarlijkse waterfestival. Daarom waren er miljoenen mensen in de Cambodjaanse hoofdstad, die zo het einde van het regenseizoen vieren.

De Nederlander Ramon Stoppelenburg (33) woont in Phnom Penh, kon de plek van de ramp bezoeken en foto's maken. "Ik zag honderden achtergelaten schoenen liggen. Dat was een bizarre ervaring, wetende dat kort ervoor daar iets verschrikkelijks had plaatsgevonden", vertelt Stoppelenburg in een gesprek met de Volkskrant. Aan de brug waar de ramp plaatsvond, zag Stoppelenburg de kapotte tl-buizen, die dienden om de brug te verlichten in vrolijke regenboogkleuren. "Gebaseerd op wat ik daar zag en wat ik van ooggetuigen hoorde, zijn de meeste mensen door elektrocutie omgekomen. Mensen grepen zich in paniek vast aan de tl-buizen, waardoor ze geëlektrocuteerd werden."

Stoppelenburg stelt dat de politie de situatie verergerde door met waterkanonnen op de menigte te schieten, om die wat afkoeling te bieden. Die stopten daarmee toen ze zelf schokken kregen van de tl-buizen. "Het feestterrein is op de laatste van de drie feestdagen een no-go area voor westerlingen", zegt Stoppelenburg. "Iedere expat weet dat je een makkelijke prooi bent in de mensenmassa. Dorpelingen komen massaal naar de stad, op de derde dag hebben ze geen geld meer en hebben ze drie dagen op straat geslapen. Daar wil je echt niet tussen lopen."

De fotoreportage die Stoppelenburg maakte, is hier te zien.