MLS wil seizoen aan rest wereld aanpassen

De Amerikaanse Major League Soccer onderzoekt of het interessant is om zich aan de internationale kalender aan te passen. Dat heeft de MLS maandag bekendgemaakt. De aanpassing is een eis van de FIFA in verband met de kandidatuur van de Verenigde Staten voor het WK van 2022. Nu loopt het Noord-Amerikaanse voetbalseizoen nog van maart tot oktober.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter had eerder gezegd dat het zomerseizoen de belangrijkste reden is dat de MLS zich nog niet met de rest van de wereld kan meten. Door zich aan te passen aan de internationale kalender zou het makkelijker zijn om talenten aan te trekken. Bovendien lopen de teams niet het risico spelers kwijt te raken aan nationale teams terwijl de competitie doorloopt.

MLS-bestuurder Don Garber weigerde te zeggen wanneer een wijziging in zou gaan. "Daar is het nog te vroeg voor. We gaan het onderzoeken en nemen de tijd om dat goed te doen. We gaan ons niet haasten."

Met een nieuwe kalender is een winterstop haast onvermijdelijk. Zeker als met ingang van volgend seizoen de Amerikaanse competitie groeit naar achttien teams. Dan zullen teams uit Portland en Vancouver deel gaan nemen waardoor het aantal teams uit het noorden van de VS en Canada toeneemt. In 2012 komt er met Montreal nog een Canadees team bij.

De MLS is niet de enige competitie die denkt aan een overstap van een zomercompetitie. De Russische bond maakte in september bekend dat de competitie daar vanaf het seizoen 2012/2013 na de zomer begint.