'Bompakketten gevonden door Saudische info'

Weken voor de vondst van bompakketten aan boord van twee vliegtuigen, die onderweg waren naar de Verenigde Staten, hadden westerse inlichtingendiensten uit Saudische inlichtingenkringen al een tip gekregen over de terreurplannen. Dat hebben bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendienst gezegd.

De informatie bevatte geen aanwijzing over vrachtvliegtuigen of andere details uit de terreurplannen, maar het was afdoende om westerse diensten een idee te geven waar ze zoeken moesten toen vorige week een nieuwe Saudische tip volgde.

"De afgelopen maanden hebben we informatie gekregen -die binnen de gehele regering werd gedeeld- van onze buitenlandse partners over dreigementen van AQAP (Al-Qaida op het Arabische Schiereiland, red.) en andere terreurgroeperingen", zei een woordvoerder van de CIA. "De Amerikaanse regering ontvangt dit soort informatie geregeld (...) Vorige week ontvingen we specifieke inlichtingen die de Verenigde Staten en onze bondgenoten in staat stelden het terreurplan te verijdelen."