Jason W. zweert moslimextremisme af

Hofstadverdachte Jason W. heeft zijn extremistische moslimgedachtegoed afgezworen. In een brief aan de Volkskrant schrijft hij dat de idealen die hij had zijn teloor gegaan en dat hij tot het besef is gekomen dat ze moreel bankroet zijn. Hij waarschuwt moslimjongeren zich 'niet te laten misleiden door valse beloften en idealen'.

"Het beeld dat de wereld slechts bestaat uit gelovigen en ongelovigen, waarbij de laatsten er slechts op uit zijn om de eersten te vernietigen, is een kinderachtige en grove simplificatie van de werkelijkheid", citeert de krant uit de brief. Hij noemt het streven naar een islamitische staat 'een totale mislukking'.

W. zit een gevangenisstraf van vijftien jaar uit voor het gooien van een handgranaat naar een arrestatieteam in Den Haag. De zeven veronderstelde leden van de Hofstadgroep werden in hoger beroep wel vrijgesproken voor terrorisme. De hoge raad verwees de zaak terug naar het hof dat zich vanaf woensdag weer over de zaak buigt.

Volgens de advocaat van W., Bart Nooitgedagt, is de brief niet geschreven om het proces te beïnvloeden. "Jason heeft die kritiek voorzien, maar dat de brief is ingegeven door onoprechte motieven is onjuist. Daarvoor is de inhoud te fundamenteel van aard." De brief is volgens de raadsman al 'geruime tijd geleden' geschreven.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) noemt de brief in de krant 'een opvallend document'. "Dat hebben we in Nederland nog niet eerder gezien." De NCTb doet geen uitlatingen over de oprechtheid van W.