Leger VS moet openlijke homoseksualiteit toestaan

Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat het verbod op openlijke homoseksualiteit in de krijgsmacht ongrondwettelijk is, en het leger opgedragen de handhaving per direct te staken. De regering heeft zestig dagen om tegen de uitspraak in beroep te gaan, maar het is onzeker of dat zal gebeuren.

Volgens de zogeheten 'Don't ask, don't tell'-regel, in 1993 door president Clinton ingevoerd, mag het leger niet naar iemands geaardheid vragen. Militairen van wie wordt ontdekt dat ze homoseksueel zijn, kunnen echter worden ontslagen.

Amerikaanse soldatenDe rechtszaak werd aangespannen door de Log Cabin Republicans, een groep die opkomt voor militairen die door de maatregel hun baan verloren. De rechter haalde in zijn motivatie een uitspraak van president Obama aan. Die stelde onlangs dat 'Don't ask, don't tell' de veiligheid van de VS aantast door goede militairen te dwingen met een leugen te leven, of hun carrière op het spel te zetten.

Hoewel de president dus tegen de regel is, zou zijn regering toch in beroep kunnen gaan. Er ligt namelijk een wetsvoorstel bij het Congres om deze ongedaan te maken, maar er wordt nog op een rapport van het Pentagon gewacht dat in december verschijnt. Obama is van mening dat de kwestie in het Congres moet worden beslist, maar zijn partij kan tijdens verkiezingen volgende maand zetels verliezen. Daardoor zou dat wetsvoorstel het mogelijk niet halen.