Duitsland krijgt zetel in VN-Veiligheidsraad

Duitsland en Portugal hebben dinsdag een zetel gekregen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Samen met Canada streden de twee landen om twee zetels. De zetels voor Afrika, Azië en Latijns-Amerika gingen naar Zuid-Afrika, India en Colombia.

Duitsland kreeg direct genoeg stemmen voor een zetel, Portugal en Canada streden in een tweede ronde verder voor de overgebleven zetel. Hierin kregen beide landen wederom te weinig stemmen, waardoor een derde ronde nodig was. Zover kwam het niet, omdat Canada zich verrassend terugtrok.

De vijf gekozen landen vervangen Oostenrijk, Japan, Mexico, Turkije en Uganda in de Veiligheidsraad. De vijf landen die vorig jaar werden gekozen -Bosnië, Brazilië, Gabon, Libanon en Nigeria- blijven tot eind 2011 in de raad.

Tien van de vijftien zetels van de VN-Veiligheidsraad worden wisselend bezet door VN-lidstaten. Door de Algemene Vergadering gekozen landen houden hun zetel twee jaar. Ieder jaar worden vijf van de tien zetels op deze wijze verdeeld. De overige vijf zetels worden bezet door de permante leden Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten.