Netanyahu: bouwstop wordt niet verlengd

De huidige beperkingen op het bouwen in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever worden niet gehandhaafd. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd. Wel zullen er bepaalde beperkingen worden gesteld aan het bouwen.

Netanyahu zei tegen bemiddelaar voor het Midden-Oosten Tony Blair dat de Palestijnen een totale bouwstop willen. "Dat gaat niet gebeuren", zei hij. Israël gaat niet de 'tienduizenden huizen bouwen die in de pijplijn zitten, maar we gaan niet het leven van de inwoners stilleggen'.

Netanyahu gaf opdracht tot een bouwstop van tien maanden om de vredesgesprekken met de Palestijnen op gang te krijgen. In de tussentijd is echter toestemming gegeven om een paar duizend huizen die al deels waren gebouwd af te maken. Bovendien geldt de maatregel niet voor Oost-Jeruzalem.

De bouwstop loopt eind september af. Het is een belangrijk twistpunt bij de vredesbesprekingen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft herhaaldelijk gedreigd de gesprekken af te breken als Israël de bouwstop niet verlengt.

"Onze positie is heel helder", zei de Palestijnse woordvoerder Husam Zomlot. "Als de bouw in en de expansie van de nederzettingen doorgaat, stoppen we ermee."