[WK] Paumen helpt hockeysters aan zege

Om 0:00 uur (19:00 uur plaatselijke tijd) stonden de Australische en Nederlandse vrouwen klaar voor de volksliederen van beide landen op het WK Hockey in Rosario. Voor Nederland betekende het de eerste echte beproeving dit WK na eerdere overwinningen tegen India (7-1) en Nieuw Zeeland (7-3). De Australische dames hebben eveneen hun twee partijen gewonnen tegen Japan (2-1) en India (6-3). Nederland won de partij verrassend genoeg met ruime cijfers het werd 4-1.

Beide ploegen begonenn goed aan de wedstrijd. Australië leek na een tiental minuten toch wat sterker dan de Nederlanders. Een gevaarlijke bal omhoog zorgde ervoor dat Nederland de eerste strafcorner kreeg. Maartje Paumen wist deze kans te benutten en bracht Nederland hiermee op voorsprong. Voor Paumen was het alweer de vijfde treffer dit toernooi. Na veertien minuten spelen kreeg het Nederlandse team opnieuw een strafcorner door een duw in de rug maar een verkeerde stop zorgde ervoor dat dit keer de bal niet in het doel verdween.

Ondanks dat beide ploegen moeite hadden om de aanval te zoeken en vooral op het middenveld een gevecht leverden was het Australië dat via Nicole Arrold op gelijke hoogte wist te komen. Australië kreeg een strafcorner doordat de bal op een Nederlandse voet belandde en deze werd door Arrold hard ingepusht. Allebei de teams kregen een korte tijd een man minder vanwege een groene kaart maar dit leverde aan beide zijde's geen gevaar op. Vlak voor het rustsignaal kreeg Nederland nog twee strafcorners. De eerste corner ging opnieuw tegen een voet en de tweede werd uiteindelijk door opnieuw Maartje Paumen hard in de rechter bovenhoek geschoten. Nederland ging met een 2-1 voorsprong naar het rustsignaal en mocht daar gezien het spelbeeld niet geheel ontevreden mee zijn.

Nederland begon in de tweede helft waar het gebleven was. De ploeg van coach Herman Kruis kreeg opnieuw een strafcorner en wie anders als Maartje Paumen wist de bal in het net te schieten. Minke Smeets wist een aantal minuten later na een prima combinatie tussen Ellen Hoog en Naomi van As de bal in de lange hoek te werken en daarmee Oranje op een comfortabele 4-1 voorsprong te zetten. Na deze twee snelle treffers leek het verzet van Australië gebroken. De aussies kwamen niet veel meer over de middellijn en het was Nederland dat kansen wist te creëren.

Met nog ruim een kwartier te spelen kreeg Eva de Goede een onbegrijpelijke tweede groene kaart en moest hierdoor vijf minuten het veld af. Door deze overtal situatie was het Australië dat weer redelijk terug kwam in het spel. Mede doordat Kruis zijn verdediging prima op orde heeft konden de Australische dames niet profiteren van het overtal. In het resterende gedeelte van de wedstrijd was het beeld hetzelfde als in het begin van het duel. De strijd werd gestreden op het middenveld en als er dan eens een kans werd weggegeven was het de verdediging van één van beide teams die prima wist in te grijpen. Nederland kan tevreden zijn met deze uitslag na zeventig minuten spelen en met een gerust gevoel toewerken naar de wedstrijd komende zondag tegen aartsrivaal Duitsland.