[Video] Tienerborstjes massaal platgestreken

Hoewel borstontwikkeling bij tienermeisjes in veel Westerse landen wordt gezien als een teken van puberteit, denkt men er in Kameroen heel anders over. Daar laat een kwart van de meisjes hun priemende borstjes op pijnlijke wijze platstrijken. Hiermee hopen de inwoners van het Afrikaanse land het hoge aantal tienerzwangerschappen en aanrandingen de kop in te drukken.

Het vlakmaken van de nog kleine borsten gaat niet bepaald zachtzinnig. De voorgevel wordt namelijk vlakgestreken met onder andere lege kokosnoten en hete stenen.

De moeders van de meisjes denken dat hun barbaarse praktijken ervoor zorgen dat mannen zich niet meer tot hun hun dochters voelen aangetrokken. Kameroen telt namelijk veel zwangerschappen onder zeer jonge meisjes. Mede door het verbeterde voedingspatroon in het land, beginnen meisjes al op hun negende borsten te krijgen.

Hoewel de gevolgen naar het strijken van meisjesborsten nog niet goed zijn onderzocht, wijzen veel moeders deze methode af. Volgens hen kan het leiden tot tal van fysieke problemen, waaronder brandwonden en verminking, om nog maar niet te spreken over psychische problemen. Deze praktijken worden al vergeleken met vrouwenbesnijdenis en genitale verminking van vrouwen.


Een filmpje over deze barbaarse praktijken