Duitsland: terugtrekking uit Afghanistan in 2014

Op de internationale conferentie dinsdag in Afghanistan moet overeengekomen worden dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land binnen vier jaar wordt overgedragen aan de lokale autoriteiten. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle maandag gezegd.

Westerwelle zei dat er op de conferentie in Kabul een politieke oplossing moet komen voor een conflict dat niet met militaire middelen alleen opgelost kan worden. Volgens Westerwelle is 'ons doel om een perspectief voor terugtrekking te bieden', met als belangrijkste onderdeel de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid aan de Afghaanse autoriteiten in 2014. Hij voegde toe dat het 'een goede en betekenisvolle stap vooruit' zou zijn als dit doel in de afsluitende verklaring van de conferentie opgenomen wordt.

Op de conferentie dinsdag zullen naast VN-chef Ban Ki-moon, NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen en de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton delegaties uit meer dan zestig landen aanwezig zijn.

Duitsland: terugtrekking uit Afghanistan in 2014
Duitsland: terugtrekking uit Afghanistan in 2014 (Foto: Novum)