'OV-chipkaart is een mislukking'

Over de OV-chipkaart is veel gezegd en geschreven. Zowel voor- als tegenstanders roepen met enige regelmaat dat de kaart gefaald heeft, dan wel een succes is. Reizigersvereniging Rover doet dinsdag ook een duit in dit zakje. Ze stelt dat de OV-chipkaart een mislukt product is.

Het doel van de OV-chipkaart was om het reizen met het OV makkelijker en goedkoper te maken. Echter blijkt dit in de praktijk niet zo te werken, doordat elke vervoerder zijn eigen tarieven mag bepalen. Mede door de verschillende prijsstellingen is het slecht in te schatten hoe duur een ritje uiteindelijk zal worden. Ook heeft dit als gevolg dat de reiziger moet uit- en inchecken bij het overstappen van vervoerder. Dit brengt de nodige verwarring en ongemak met zich mee.

Noordelijk alternatief
In reactie op de problemen met de huidige kaart hebben de provincies Groningen, Friesland en Drenthe het plan opgevat om een eigen kaart te introduceren. De nieuwe kaart is een initiatief van Marc Jager, gedeputeerde voor het CDA in Groningen. Deze nieuwe kaart zou in alle soorten openbaar vervoer moeten werken tegen een eenduidig tarief. Zo zou het originele doel van de kaart wel gehaald moeten worden.

Vooral de intentie van de noordelijke provincies is voor Rover het signaal dat de landelijke kaart gefaald heeft. "De kaart zoals de noordelijke provincies het willen lijkt op het oorspronkelijke idee van de ov-chipkaart.  Wat voor drie provincies kan, moet voor heel Nederland kunnen", zegt Rover in een persbericht.