Britse arts bekent hulp bij zelfdoding

Een openhartige verklaring van een Britse arts dat hij heeft geholpen om het leven van achttien patiënten te beëindigen heeft geleid tot een nieuw onderzoek door politie en aanklagers om vervolging van Howard Martin (75) te hervatten. Dat hebben Britse onderzoekers zaterdag gezegd. Martin werd in 2005 vrijgesproken van de moord op drie patiënten door toediening van fatale doses pijnstillers.

Op videobeelden, uitgezonden door de krant Daily Telegraph, is te zien hoe Martin zegt geen spijt te hebben. Hij beweert te hebben gehandeld uit 'christelijk medeleven' om een einde te maken aan het lijden van in pijn verkerende patiënten.

"Mijn geweten is zuiver, ik heb niets te vrezen", zegt hij in een interview bij hem thuis. Hij licht zijn beslissing toe om in 1988 een einde te maken aan het leven van zijn zoon Paul, die aan kanker leed: "Wat kon ik anders doen dan ervoor zorgen dat hij waardigheid had?"

De Britse medische raad noemt het gedrag van Martin 'volstrekt onacceptabel' en zegt dat er in sommige gevallen geen bewijs was dat de patiënten leden. Hoewel de meesten van de achttien patiënten die Martin een dodelijke injectie toediende normaal gesproken nog slechts enkele dagen te leven hadden, is er in ieder geval één geval bekend dat de patiënt nog had kunnen genezen van haar aandoening. Martin zou tegen haar familie hebben gelogen over haar toestand en die ernstiger hebben geschetst dan het geval was.