Inkomensval na verlies baan vaak onbekend
Veertig procent van de werknemers die hun baan verliezen weet niet hoe hoog hun nieuwe inkomen wordt. Daarnaast schat twintig procent het nieuwe inkomen te hoog in, concluderen het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud en kennisplatform CentiQ uit een onderzoek onder vijfhonderd werklozen.
Een kwart van de werklozen gaat er door het verlies van zijn baan meer dan negenhonderd euro per maand op achteruit. Ruim veertig procent moet het met driehonderd tot zeshonderd euro per maand minder doen.
Ruim een kwart van de ondervraagden leent omdat bepaalde uitgaven anders niet meer konden worden gedaan. Een op de vijf werklozen kreeg door de werkloosheid financiële problemen. Nog eens een vijfde verwacht in de toekomst problemen, bijvoorbeeld als de werkloosheidsuitkering stopt. Tegelijkertijd weet bijna de helft niet hoe lang ze die werkloosheidsuitkering nog krijgen.
Werklozen die al langere tijd thuis zitten, hebben meer grip op hun financiën dan mensen die net zijn ontslagen. Dat kan komen doordat ze meer aan hun nieuwe budget zijn gewend. Om de verse werklozen een handje te helpen, heeft het Nibud een checklist online gezet waarmee werklozen stap voor stap kunnen nagaan of ze hun financiën goed hebben geregeld.