Veertien jaar cel voor moordpoging op dochter

Een 47-jarige man is maandag tot veertien jaar cel veroordeeld wegens poging tot moord op zijn dochter. Hij probeerde het 15-jarige meisje op 2 juni vorig jaar, nadat hij haar bewusteloos had geslagen, in een put te begraven. Daarvoor pleegde hij een jaar lang incest met haar. Het Openbaar Ministerie in Haarlem had achttien jaar geëist.

Volgens de rechtbank heeft de man geprobeerd zijn dochter op 'brute, gewelddadige en respectloze wijze van het leven te beroven'. De man wordt ervan verdacht zijn dochter naar de kelder van de Brinkmanpassage in Haarlem te hebben gelokt. Daar sloeg hij haar met een zaklamp en een hamer en probeerde hij haar te wurgen.

Vervolgens heeft hij haar, toen ze bewusteloos was, in een plastic zak gestopt en in een put gedumpt. Die sloot hij af met een zware deksel. Het meisje kon zich na enige uren op eigen kracht bevrijden, en werd daarna zwaargewond in een ziekenhuis opgenomen.

Die avond deed de vader, denkend dat zijn dochter dood was, aangifte van vermissing. Op het politiebureau werd hij aangehouden. Hij had nog een MSN-bericht verstuurd uit naam van het slachtoffer, waarin gemeld werd dat ze naar het buitenland vertrokken was.

Onderzoek in het Pieter Baan Centrum wees uit dat de man geen psychiatrische stoornis heeft. Hij was dus volledig toerekeningsvatbaar.