Flater Balkenende: U kijkt zo lief

De grootste flater van het Carré-debat van woensdagavond kwam dit keer op naam van premier en CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende. In een kritisch één-op-één gesprek met RTL-presentatrice Mariëlle Tweebeeke zakte Balkenende figuurlijk door het ijs.

Genant moment
Tweebeeke vroeg aan de CDA-leider welke drie partijen het beste konden gaan regeren als het om de economie ging. Balkenende trok anderhalve minuut uit voor het antwoord, maar beantwoordde de vraag niet. Toen Tweebeeke doorvroeg zei de CDA-lijsttrekker als een echte player: "U kijkt zo lief", tot grote ophef en rumoer van het aanwezige publiek.

Balkenende kreeg zelf een rood hoofd van de ietwat genante opmerking. Mogelijk had de premier te veel naar zijn overspelige spindoctor Jack de Vries geluisterd.

Halsema agressief
Debatleider Rick Nieman vertelde in de ochtendshow van radio-dj Edwin Evers dat GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema Balkenende na afloop van het debat tijdens het voorbijlopen liet weten dat zij zo'n opmerking niet zou pikken. "Ik had u een knietje gegeven", zou ze hebben gezegd volgens Nieman.

Update 12:52
RTL Nieuws meldt dat Margriet van der Linden, de hoofdredacteur van het feministische tijdschrift Opzij, excuses eist van Balkenende over zijn opmerking. "Dit was seksistisch, aanmatigend en ongepast", zo zegt Van der Linden.

"Een vrouw staat daar haar werk te doen, en dan is het de minister-president for god's sake die zo'n opmerking maakt. Nee, het is niet leuk, het is ongepast en het past niet in een moderne maatschappij waarin mensen de mond vol hebben van normen en waarden", aldus de gefrustreerde Opzij-hoofdredacteur.

Bekijk hier het hele Carré-debat terug.

Bezoek ook het Verkiezingen 2010-forum.


Blunder CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende tijdens het Carré-debat