Alleen verkiezingen Thailand bij einde geweld

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft zondag gezegd dat verkiezingen alleen worden overwogen als het geweld en de protesten helemaal ten einde komen. Onlusten houden het land al twee maanden in de greep en hebben aan zeker 85 mensen het leven gekost.

De woorden van Abhisit lijken aan te geven dat hij een harde lijn zal blijven volgen tegenover de roodhemden en dat hij geen gebaar zal maken richting de demonstranten door vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Onder de Thaise wet hoeft Abhisit tot december 2011 geen nieuwe verkiezingen te houden. "Het is helemaal aan mij om te bepalen wat het meest geschikte moment is om verkiezingen te houden", zei hij in zijn wekelijkse televisieprogramma.

In Bangkok en in de rest van Thailand lijkt de rust intussen wedergekeerd. Een regeringswoordvoerder zei dat het 'over het algemeen rustig is' in het land, maar dat er 'een paar berichten van samenscholingen' zijn en enkele gewelddadige incidenten.

Zondag kwamen honderden schoolkinderen en buurtbewoners bijeen om de reinigingsdiensten te helpen de wijk schoon te maken waar de roodhemden bivakkeerden. Ook het openbaar vervoer is zondag na een week weer op gang gekomen. Scholen en regeringsgebouwen openen maandag hun deuren. De avondklok die woensdag werd ingesteld is zondag en maandag nog wel van kracht, zij het ingekort.

De protesten van de roodhemden komen voort uit een lang lopende strijd tussen de vooral arme en landelijke aanhang van voormalig premier Thaksin Shinawatra en de regerende elite. Volgens de demonstranten heeft de elite in 2006 een militaire coup georganiseerd. Thaksin werd toen op beschuldiging van corruptie afgezet. Deskundigen denken dat de roodhemdenbeweging nog maanden zo niet jaren voor onrust in het land kan zorgen.