Actievoerders blokkeren gentechbedrijf

Actievoerders hebben maandag een vestiging van het agrarische bedrijf Monsanto in Bergschenhoek geblokkeerd. Enkele actievoerders ketenden zich vast aan een hek. De politie werd geïnformeerd, maar heeft niet ingegrepen. De actievoerders gingen uit eigen beweging weg, nadat veel personeel naar huis was gegaan.

Volgens de actievoerders speelt het Amerikaanse Monsanto een dubieuze rol in de ontwikkeling en promotie van genetisch gemanipuleerde soja. De multinational heeft de afgelopen paar jaar drie grote Nederlandse groentezaadbedrijven overgenomen, waaronder het bedrijf in Bergschenhoek, en zou uit zijn op een monopoliepositie.

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat de toegang naar het bedrijf met 350 personeelsleden geblokkeerd was, waardoor werknemers er niet in konden. Of het personeel daarna zelf is weggegaan of door het bedrijf naar huis is gestuurd, weet de politie niet.

Het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar. Het gaat om het voormalige De Ruiter Seeds bij Rotterdam. In deze vestiging bevinden zich volgens de actievoerders onderzoekslaboratoria, kantoren, kassen en een centrale opslag van zaaigoed.