'Piloot meldde geen technische problemen'

De piloot van het vliegtuig dat woensdag neerstortte in Libië heeft geen technische problemen gemeld. Dat heeft het hoofd van het onderzoek naar de oorzaak van de crash gezegd tegen persbureau AFP.

"Tot op het allerlaatste contact met de verkeerstoren meldde de piloot niets vreemds", zou Neji Dhaou hebben gezegd. De onderzoeksleider wil nog geen mogelijke oorzaken uitsluiten. "Het enige dat ik kan zeggen is dat het vliegtuig de grond raakte voordat de landingsbaan werd bereikt."

Libië leidt het onderzoek naar de crash die op ongeveer een kilometer voor de luchthaven van de hoofdstad Tripoli plaatsvond. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid van Pieter van Vollenhoven heeft ook twee onderzoekers gestuurd. Ze mogen zelf geen onderzoek doen, maar hebben volgens internationale regels wel het recht om het onderzoek als waarnemer te volgen.

De crash met het vliegtuig van Afriqiyah Airways kostte aan 103 mensen het leven. Onder de doden zijn zeventig Nederlanders. Een Nederlands jongetje overleefde als enige de ramp.