Viering kampioenschap Twente 'groot feest'

Tijdens de viering van het landskampioenschap van FC Twente maandag in Enschede zijn vier aanhoudingen verricht. De arrestaties waren voor kleine vergrijpen als het afsteken van vuurwerk, zegt een politiewoordvoerder. De politie spreekt van een bijzonder goed verlopen festijn. "Het is een groot feest geworden."

Op het hoogtepunt van de viering waren zo'n vijfenzestig- tot zeventigduizend mensen op de been op het parkeerterrein naast het stadion van FC Twente. De festiviteiten gingen rond 13.00 uur van start met een feestelijke ontvangst in het gemeentehuis met als hoogtepunt een 'balkonscène'. De spelers op het balkon werden toegejuicht door een grote vrolijke menigte, meldt de politie.

Kort daarop begon de toeloop naar de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente. Mensen hadden volgens de politie goed gehoor gegeven aan haar oproep niet met de auto te komen naar het terrein naast het stadion, waar de huldiging plaatsvond. Velen waren met het openbaar vervoer of de fiets.

Rond 16.00 uur ging het feest hier verder met bier, muziek en filmbeelden. Rond 18.30 uur stond het elftal van de landskampioen op het podium voor de officiële huldiging. De officiële festiviteiten waren rond 20.00 uur afgelopen.

Het terrein was rond 20.30 uur leeg, meldt de politiewoordvoerder. Een aantal supporters is naar het centrum getrokken, maar lang niet alle tienduizenden fans zijn daar naartoe gegaan. "Het is nu gezellig druk in de kroegen in het centrum", vertelt de zegsvrouw.

Van de aangehouden mensen hebben er drie vuurwerk afgestoken. Een persoon had een mes bij zich. De geneeskundige hulpverlening heeft ongeveer 35 gewonden behandeld, vooral voor verstuikingen en brandwonden. Vier mensen zijn voor behandeling naar een ziekenhuis vervoerd.