'Vaker allochtonenstop in amateurvoetbal'

Om de balans tussen autochtone en allochtone spelers gelijk te trekken worden allochtonen de laatste maanden steeds vaker op een wachtlijst gezet bij de amateurvoetbalverenigingen. Dit meldt het Mulier Instituut maandag op de site van De Gelderlander.

Een voorbeeld hiervan is de Nijmeegse amateurclub Quick 1888. Zij melden op hun site dat de nieuwe jeugdteams voor zeker de helft uit autochtone spelers moeten bestaan. De club vreest anders voor het voortbestaan.

Bestuurslid van Quick 1888 John Peters zegt vandaag in de Volkskrant "Het evenwicht is zoek. We willen van het allochtonenimago af. De club moet een normale afspiegeling van de maatschappij worden."

Het Mulier Instituut doet sociaal-wetenschappelijk onderzoek binnen de sport. Volgens dit instituut hebben diverse clubs in Den Haag een paar jaar terug eenzelfde maatregel ingevoerd.

Ondanks dat een vereniging zelf mag bepalen wie er wel en niet lid wordt, is de gemeente Nijmegen niet blij met de maatregel van Quick 1888. Het gemeentebestuur gaat de dialoog zoeken met de club. "Dit middel spreekt ons niet aan, maar we vinden vast een andere oplossing", aldus GroenLinks-wethouder Floris Tas.