Albanezen demonstreren in Tirana

Tienduizenden Albanezen zijn gisteren samengekomen op het belangrijkste plein van de Albanese hoofdstad Tirana. Zij hebben gezworen daar te blijven totdat de regering instemt met een gedeeltelijke hertelling van de stemmen van de verkiezingen, die vorig jaar juni werden gehouden. De oppositie claimt dat er gesjoemeld is met de verkiezingsuitslag.

De conservatieve partij van de Albanese premier Sali Berisha won de verkiezingen van 28 juni met een kleine meerderheid. De socialistische oppositie boycot het parlement al maanden en eist een hertelling van de stemmen in een aantal districten. De regering noemde deze eis onwettig.

Edi Rama, de leider van de socialisten, heeft de demonstranten opgeroepen 'vreedzaam verzet' te plegen totdat de eis voor een hertelling is ingewilligd. "We moeten met zijn allen de regering vertellen dat hun noodlot begint en eindigt met onze oproep: 'Open de stembussen of treed af'."

Een woordvoerder van de socialistische partij zei dat de demonstratie dagen door zal gaan. "De demonstratie zal onafgebroken doorgaan totdat de regering besluit tot hervormingen of een hertelling van de stemmen."

De demonstratie verliep vreedzaam. Demonstranten zwaaiden met Albanese vlaggen en vlaggen van de oppositie en riepen 'Weg met Berisha'.

De internationale gemeenschap heeft er bij NAVO-lid Albanië op aangedrongen om de impasse, die de pogingen van het land om lid te worden van de Europese Unie schade toe kan brengen, op te lossen.

Submitter:  Bron: Novum/AP