Groen licht voor opheffing Antillen

De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag ingestemd met de staatkundige hervorming van de Nederlandse Antillen. Dat betekent dat de Antillen op 10 oktober worden opgeheven. Curaçao en Sint Maarten worden vanaf die datum zelfstandige eilanden binnen het koninkrijk, net als Aruba. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius worden bijzondere Nederlandse gemeenten.

Bij de stemming was ook de Antilliaanse premier Emily de Jongh aanwezig. In een toespraak voorafgaand aan de stemming sprak zij van een 'belangrijke dag' voor de Antillianen. "Onze bevolking hecht grote waarde aan het behoud van historische banden in het koninkrijk. Ondanks verscheidenheid is er veel wat ons bindt en zal blijven binden."

De staatkundige vernieuwingen bieden 'nieuwe impulsen' en 'nieuwe kansen voor samenwerking'. "Misschien is het doorsnijden van oude banden nodig om nieuwe relaties te doen opbloeien", aldus De Jongh.

De wetgeving regelt verder het nieuwe financieel toezicht, de rechtshandhaving en rechtspleging en vormgeving van de politie overzee. De VVD, PVV en SP stemden tegen.