Oudste single malt whisky 70 jaar oud

Zeventig jaar oud is ze en een Britse expert noemde haar verfijnd, fris, dynamisch en fruitig, met ongewone eigenschappen zoals wasachtig en rokerig. We hebben het hier over de oudste single malt whiskey. Ze werd gisteravond gepresenteerd in het Schotse Edinburgh. Er zijn 54 flessen van 0,7 liter beschikbaar en 162 flesjes van 0,2 liter. Per stuk kosten de flessen respectievelijk 11000 en 2750 euro. 

De Mortlach 70 Years Old Speyside Single Malt Whisky werd op 15 oktober 1938 'geboren' en ze rijpte zeventig jaar lang in een Spaans eikenhouten sherryvat. De achterkleinkinderen van schepper John Urquhart besloten om hem na zeventig jaar te bottelen. Er werden speciale flessen in de vorm van een druppel met een zilveren dop voor de speciale whisky ontworpen. 

Koningin Elisabeth kreeg ook een fles van de bijzondere whisky aangeboden, maar ze heeft het aanbod aan zich voorbij laten gaan. Wel verzocht ze de makers van de whisky om haar exemplaar tentoon te stellen in het nationale museum van Schotland. Hiervoor was een 64-jaar oude Glenfiddich de oudste whisky ter wereld.