Nauwelijks locaties voor asowoningen

Het is lastig locaties te vinden waar 'skaeve huse' kunnen komen. Dat concludeert de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting vandaag in een evaluatie (pdf).

Skaeve huse zijn sobere eenpersoonswooneenheden op een plek buiten een woonwijk, die bedoeld zijn voor mensen die eerder voor ernstige woonoverlast hebben gezorgd. Veelal gaat het om mensen met verslavings- en psychiatrische problemen. Het is een vanuit Denemarken geïmporteerd concept, waar inmiddels honderden van dit soort wooneenheden staan.

In Nederland staan in vijf gemeenten inmiddels 27 van dit soort wooneenheden. Uit de evaluatie blijkt dat alle betrokkenen, inclusief omwonenden en de bewoners, positief zijn over het project. De bewoners veroorzaken nauwelijks overlast voor de aangrenzende buurt. Bijna de helft van de bewoners knapt daarbij duidelijk op in zijn gedrag.

Ook in een handjevol andere gemeenten moeten dit soort woningen komen, maar dat gaat erg moeizaam, vertelt een woordvoerder van de stuurgroep. Waarom het zo moeilijk is locaties te vinden voor skaeve huse, blijft gissen, zegt hij. "Maar vermoedelijk komt het deels doordat alles in Nederland al een bestemming heeft. De vrees bestaat dat de vestiging van dit soort wooneenheden zal zorgen voor waardevermindering in de omgeving. Ook zijn gemeenten bang voor bezwaren van omwonenden."

De stuurgroep adviseert minister voor Wonen Eberhard van der Laan (PvdA) dat de wooneenheden regulier onderdeel van beleid moet worden. Daarbij moeten gemeenten die achter het project staan, en dat zijn er volgens de woordvoerder steeds meer, ook echt over de brug komen met locaties. "Er is altijd een aantal van dit soort wooneenheden nodig", zegt de woordvoerder.