Meeste geheime vergaderingen in Rotterdam

De gemeenteraad van Rotterdam houdt de meeste besloten vergaderingen van alle gemeenten in Nederland. Dat concludeert het tijdschrift voor ambtenaren en bestuurders Binnenlands Bestuur in een onderzoek.

In Rotterdam werden in 2008 en de eerste helft van vorig jaar 49 besloten vergaderingen gehouden. Op de tweede plaats staat Vlaardingen met 35 besloten vergaderingen, gevolgd door Waddinxveen met dertig.

Als reden voert Rotterdam in het tijdschrift aan dat de gemeenteraad erg actief is, waardoor veel informatie wordt gevraagd en verstrekt. Het gemeentebestuur heeft ervoor gekozen de raad in besloten vergaderingen te informeren.

Over het algemeen zijn vooral grotere steden terughoudender met het vrijgeven van informatie. Dat is ook te zien in het aantal geheime stukken per gemeente. Een uitzondering is Montfoort, dat in dezelfde periode 145 geheime stukken produceerde. Op de website van het tijdschrift legt burgemeester Bert Jansen uit dat in de gemeente veel bouwprojecten op stapel liggen die om geheimhouding vragen.

De meeste lekken zijn in Stein te vinden. Hoe vaak daar precies werd gelekt, is niet precies bekend. Gemeentesecretaris Margret Bisschops geeft in Binnenlands Bestuur alleen aan dat het 'veel' gebeurt, terwijl het in de meeste gemeenten niet gebeurt of hoogstens drie keer. Het lekken gebeurt volgens Bisschops niet om de inhoud, maar om politieke belangen. De ondernemingsraad heeft het vertrouwen in Bisschops al opgezegd, volgens haar omdat zij zegt waar het op staat.

De gemeente Amersfoort is de meest transparante van Nederland. In anderhalf jaar tijd kreeg de gemeenteraad geen enkel geheim stuk aangeboden en werden slechts twee besloten vergaderingen gehouden.

Voor het onderzoek hebben 243 gemeentesecretarissen en 307 griffiers een vragenlijst ingevuld.