Haïti sluit Amerikanen op voor kinderhandel

Tien Amerikanen die met 33 kinderen uit Haïti probeerden te komen zijn opgesloten door de Haïtiaanse politie. Met een bus probeerden ze naar de Dominicaanse Republiek te rijden, maar ze werden bij de grens tegengehouden. Ze hadden geen documenten voor de kinderen.

Leden van de baptistenkerk in de Amerikaanse staat Idaho stellen dat de tien op een reddingsmissie waren. Het plan was om honderd wezen met een bus naar een hotel in de Dominicaanse Republiek te brengen. Daar wilden ze een weeshuis stichten.

De Haïtiaanse overheid heeft alle adopties stilgelegd omdat kinderen door de chaos kwetsbaar zijn voor illegale handel. "We probeerden gewoon het goede te doen", zegt de leider van de baptistengroep, Laura Silsby. Ze belde vanaf het politiebureau in de hoofdstad Port-au-Prince, waar de groep wordt vastgehouden. Morgen worden de Amerikanen gehoord door een rechter.

De Haïtiaanse minister van sociale zaken Yves Cristallin zegt dat de Amerikanen worden verdacht van kinderhandel. Toen Silsby werd gevraagd of het niet naïef was om zonder papieren de grens over te steken terwijl de overheid zo bezorgd is over kindersmokkel, stelde ze dat haar groep geen kwaad in de zin had. "Kinderhandel is juist datgene waar we tegen vechten."