Yoichi Wada: FFXIII mogelijk het einde?

Yoichi Wada is de president en CEO van Square Enix, de Japanse developer en publisher van succesvolle RPG-franchises zoals Dragon Quest en Final Fantasy. In een interview heeft hij een aantal vragen beantwoord waaronder de vraag welke toekomst hij ziet in grote titels zoals Final Fantasy, met een zeer lange ontwikkeltijd en een groot budget. Zijn antwoord laat veel ruimte open voor speculatie, maar laat zijn visie wel doorschemeren:

"But whether we are going to continue to internally create this type of game remains to be seen, because I actually feel that the team that was involved with Final Fantasy XIII should next move on to create and generate some ‘next generation’ forms of play. Internally and externally I feel there’s an expectation of Square Enix to offer something new, and I really think that the Final Fantasy team could create something completely different, but at the moment they’re strictly catering to the particular audience they have now."

Oftewel, het is zeer onzeker of het Final Fantasy team een vergelijkbare RPG zal maken na de release van FFXIII. Wada is in ieder geval van mening dat er iets nieuws verwacht wordt van Square Enix, maar gaat in het interview niet verder in op wat dat zou moeten zijn, dus dat wordt afwachten. Wordt het toch een RPG, maar eentje die door de nieuwe motion-controltechnieken bestuurd moet worden? Zal de gameplay radicaal veranderen en wordt het volgende project helemaal geen RPG?

Het is nog nooit voorgekomen dat er zo weinig tijd zitten tussen de Japanse release van Final Fantasy en de release daarbuiten. Mede door het eerste antwoord lijkt het er dan ook op dat Square Enix zich ook meer op de Westerse markt aan het richten is. Wada geeft aan dat het doel inderdaad altijd geweest is om de tussenliggende periode te beperken tot drie maanden. Deze tijd is gewoon echt nodig om de andere versies af te ronden. Ook wil Square Enix graag gezien worden als developer van heel veel types, maar altijd kwalitatief hoogstaande titels, dus niet alleen Final Fantasy en Dragon Quest.

Toch is Wada van menig dat de Japanse gamesontwikkeling zeker toekomst heeft, in tegenstelling tot Keiji Inafune van Capcom die tijdens de recente Tokyo Game Show de wereld mededeelde dat hij vond dat "Japan is Over" op het gebied van de gamesindustrie. Die uiterst pessimistische uitspraak verraste Wada totaal. Square Enix heeft wel door dat het moeilijke tijden zijn voor Japanse developers en ze zullen meer samenwerken met hun teams buiten Japan, maar een totale omschakeling zal nooit plaatsvinden. De Japanse markt is daarvoor te terughoudend, en dan met name de retailers die veel Westerse games gewoon weigeren te verkopen omdat ze bevooroordeeld zijn, terwijl een game zoals Batman: Darkham Asylum gameplay kent die de gemiddelde Japanse gamer nu juist zeer sterk aanspreekt.

Volgens Wada is Square Enix dus langzaam aan bezig met een verschuiving. Die veranderingen gaan niet altijd zonder slag of stoot en het zal nog wel even duren voordat Wada zijn visie doorgevoerd heeft. Het volledige interview is hier te lezen.

Yoichi Wada