Beurzen luiden 2010 positief in

Aandelenbeurzen zijn vandaag wereldwijd positief aan het nieuwe jaar begonnen. Zo gaat de AEX in Amsterdam rond half vier met 1,4 procent omhoog op ruim 340 punten.

"Bijzonder dat het zo uit de startblokken klapt", stelt handelaar Maurice Eeken van TE Effecten, na de eveneens positief gestemde zeer dunne handel aan het slot van vorig jaar.

Overnamenieuws
Eeken wijst op overnamenieuws dat het sentiment steunt: farmaceut Novartis steekt tientallen miljarden dollars in de overname van het Amerikaanse Alcon. "Grote ondernemingen op overnamepad bevestigen voor beleggers dat aandelen nog steeds goedkoop zijn", zegt Eeken.

Hij is daar zelf overigens minder zeker van. Wel is de handelaar ervan overtuigd dat de prijzen van grondstoffen zoals olie duidelijk in een opwaartse trend zitten.

Ben Bernanke
Dit weekend haalde Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de Fed, nog eens de krantenkoppen. Hij stelde, geflankeerd door vice-voorzitter Donald Kohn, dat het herstel van de Amerikaanse economie nog maar net is ingezet.

Het ritme waaraan dit herstel zich doorzet, ligt bovendien laag. Het is afwachten hoe de markt hierop zal reageren. Op zich is dat immers geen goed nieuws, maar het kan geïnterpreteerd worden als een signaal dat de steunmaatregelen voor de economie niet snel zullen worden afgebouwd. 

Beleggers op het Damrak vandaag