Domenicali: "Ferrari vecht door"

Ferrari leek de race in Singapore onder controle te hebben, maar na de crash van Nelson Piquet jr. ging er van alles mis. Felipe Massa reed bij de pitstop die volgde na een fout met de slang van de tankinstallatie weg, terwijl Kimi Räikkonen later in de race te hard over de kerbstones ging en hard in de muur belandde.

Massa kwam vanuit leidende positie binnen toen de pitstraat openging na de crash van Nelson Piquet jr. Tijdens zijn stop werd het licht op groen gezet, waarop Massa wegreed. Echter was men nog aan het tanken bij de Ferrari, waardoor er enkele monteurs vielen en Massa de slang van de tankinstallatie meenam en pal voor de deur van Sutil kwam. Räikkönen die achter Massa stond te wachten in de pitstraat liep hierdoor enkele seconden vertraging op en verloor uiteindelijk veel plaatsen.

Massa ging aan het einde van de pitstraat stilstaan, zodat de crew de slang kon verwijderen en Massa op de laatste plaats de race verder kon vervolgen. Na een drive-through penalty kwam Massa er niet meer aan te pas en eindigde als dertiende. Räikkönen reed op de vijfde plaats toen hij op vier ronden van het einde over de kerbstones vloog en in de muur eindigde. Hierdoor kwam een definitief einde aan de jacht van de Fin op de wereldtitel.

"Helaas hebben we niet het resultaat behaald waar we op hadden ingezet," aldus Ferrari-teambaas Stefano Domenicali. "Dit is een enorme domper omdat we de race volledig onder controle hadden. Tot de crash van Piquet dan, daarna gebeurden er allerlei zaken buiten onze macht en vanaf dat moment was het gelopen koers." Massa heeft nu in het kampioenschap een achterstand van zeven punten op Lewis Hamilton.

Domenicali was ondanks de mislukte pitstop van Massa nog steeds overtuigd van de werking van het systeem bij de pitstops. "In principe werkte het nu niet veel anders dan met een lollipop-man, maar de uitvoering ging mis. In plaats van een lollipop stond het licht op rood. Helaas werd daarbij een fout gemaakt. Gelukkig is de monteur die werd meegesleurd in orde."

Degene die de fout maakte, wordt er volgens Domenicali niet op afgerekend. "Ik kan alleen maar respect hebben voor de mensen die zich inzetten voor Ferrari. Het kan gebeuren dat daarbij fouten worden gemaakt. We winnen samen en we verliezen samen. Natuurlijk was hij in tranen, dat lijkt me logisch. Gelukkig heeft Felipe meteen met hem gesproken en hem moed ingepraat."

"Ons doel is duidelijk. We hebben nog drie Grands Prix te gaan en we zijn ons ervan bewust dat we in al deze drie races eerste en tweede moeten worden. We hebben de potentie om dat te kunnen doen, dus dat moet ook ons doel zijn. Het zal zeker niet gemakkelijk worden, maar je moet niet vergeten dat we de afgelopen jaren wel vaker in moeilijke situaties hebben gezeten. Soms kwamen we als winnaars uit de strijd, maar soms ook als verliezers. Helaas ging het zondag niet goed, maar twee uur na afloop van de race waren we alweer supergemotiveerd voor de volgende race in Japan."