[EK] Special: Rusland

Tijdens dit EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Eerder schreven we al over Polen.

Rusland
Rusland, waar Guus Hiddink bondscoach is, plaatste zich op de valreep voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Op het EK zit Rusland ingedeeld in groep D met Spanje Zweden en Griekenland. Rusland opent op 10 juni in Innsbruck tegen de Spanjaarden.

EK-geschiedenis
Prestaties van de Russen waren er vooral onder de naam Sovjet-Unie. Rusland was voor een groot gedeelte de Sovjet-Unie, maar dat viel uiteindelijk uit elkaar in een aantal landen (Rusland, Letland, Litouwen etc.). Het was de Sovjet-Unie die het eerste EK in 1960 won, dat plaatsvond in Frankrijk. In de finale versloegen ze in verlenging de Joegoslaven met 2-1. Vier jaar later in Spanje stond de Sovjet-Unie wederom in de finale. Toen was echter Spanje te sterk. De Spanjaarden wonnen met 2-1. In 1968, weer vier jaar later, verloor de Sovjet-Unie in de halve finale van de Italianen. De stand was na 120 minuten gelijk, waardoor er getost moest worden voor de finaleplek. Italië was uiteindelijk de gelukkige. 1988 was het laatste EK voor een verenigd Sovjet-Unie en op dat EK haalden ze ook de finale. Daarin was Nederland echter te sterk met 2-0 door doelpunten van Gullit en Van Basten. In 1992 werd deelgenomen onder de naam Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Daarna kwam de naam Rusland pas. Rusland kwam echter nooit verder dan de eerste ronde op een EK.

Road to...
Rusland zat in de kwalificatie van het EK in 2008 in de groep E samen met Engeland, Kroatië, Macedonië, Israël, Estland en Andorra. Op 17 oktober 2007 leek het erop dat de Russen naar het EK zouden gaan. Ze wonnen namelijk in Rusland met 2-1 van de Engelsen. Rusland stond toen op 21 punten met nog twee wedstrijden te gaan en Engeland op 23 met nog een wedstrijd te gaan. Een maand later verloor Rusland echter in Israël met 2-1, waardoor Engeland de favoriet was om door te gaan. Engeland verloor echter op de laatste speeldag van Kroatië (2-3) en Rusland won van Andorra met 0-1 waardoor niet Engeland maar Rusland zich kwalificeerde.

De ploeg
De bekendste man bij de Russische ploeg is bondscoach Guus Hiddink. Hij was als bondscoach ook al succesvol bij Australië, Zuid-Korea en Nederland. Bekendste spelers van de Russische ploeg zijn Ivan Saenko van Nürnberg en Roman Pavlyuchenko van Spartak Moskou. Opvallend is dat Saenko de enige is die niet in de Russische competitie voetbalt. Zenit Sint Petersburg is hofleverancier met zes spelers in de (voor)selectie.

EK 2008
In een groep met Spanje, Zweden en Griekenland hoopt de ploeg van Guus Hiddink dat ze voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verder komen dan de eerste ronde. De groep biedt voldoende perspectieven. De Russen openen op 10 juni in Innsbruck tegen Spanje. Vier dagen later moeten ze het in Salzburg opnemen tegen Griekenland. Op 18 juni staat in Innsbruck de laatste groepswedstrijd tegen Zweden op het programma. Volgens Hiddink is Spanje favoriet in groep D: "Spanje is duidelijk favoriet, de rest moet knokken voor de andere plaats." Hiddink vervolgde: "Wij zijn hartstikke blij dat we erbij zijn. Rusland heeft een jonge ploeg, ik hoop dat ze in juni als jonge honden tekeer durven te gaan op dit toernooi."

Submitter:  Bron: FOK!sport