Jaksche gaat als 'kroongetuige' uitpakken

Aankomende maandag komt wielrenner Jörg Jaksche met een omvangrijke dopingverklaring. De advocaat van de Duitser, Michael Lehner, heeft dit gisteren aangekondigd. Naast dat hij gaat toegeven dat hij zelf doping heeft gebruikt, zal hij ingaan op andere renners en de mensen die voor de doping zorgen in de hele wielrennerij.

Jacksche is de eerste die de spiraal van stilzwijgen gaat doorbreken en een boekje opendoet in de zaak-Fuentes. Het is nog onbekend wat er in het artikel, dat zal worden geplaatst in het tijdschrift Der Spiegel, precies zal gaan staan. Jaksche hoopt dat hij op deze manier onder de kroongetuige-regel van het internationale dopingbureau WADA zal vallen. De 30-jarige wielrenner, die voor twee jaar geschorst is, kan dan in aanmerking komen voor strafvermindering.

De Duitse wielerbond steunt Jaksche hierin. "Zelfs als hij lange tijd heeft gebruikt, verdient hij met deze beslissing veel respect", aldus de voorzitter van de bond, Rudolf Scharping. "Dit is de kans om het criminele milieu rond de wielrenners op te rollen."