[Terugblik] Augustus

Augustus

Tennis
Nederlands succes is er in Saransk, waar Igor Sijsling een challengertoernooi wint. In de finale verslaat hij de Oezbeek Farroech Doestov met 7-6 en 6-4. In de voorbereiding voor de US Open wint Andy Roddick het toernooi van Cincinnati

Bij de dames laat Maria Sharapova zien dat ze goed in vorm is. Ze wint in San Diego door in de finale met tweemaal 7-5 Kim Clijsters te verslaan. Jelena Dementieva toont haar goede vorm door het toernooi van Los Angeles te winnen. Ana Ivanovic is de sterkste in Montreal.

Eind augustus begint in New York de US Open. Zonder Kim Clijsters, die ontbreekt wegens een polsblessure. Michaëlla Krajicek had het niet getroffen bij de loting, ze trof Maria Sharapova en verloor vervolgens met 6-3 en 6-0 van de als eerste geplaatste Russische. Raemon Sluiter had het beter getroffen, via een overwinning op Wayne Odesnik bereikte hij de tweede ronde.

Schaatsen
André Vreugdenhil besluit te stoppen. De sinds 2001 voor België uitkomende schaatser kon geen sponsors vinden. DSB wordt hoofdsponsor te worden van de Amerikaanse bond. Het bedrijf was een persoonlijke sponsor van Shani Davis en Chad Hedrick en sloot een contract tot de winterspelen van 2010 in Vancouver.

Wielrennen
Nadat Floyd Landis tijdens de Tour de France werd positief werd bevonden tijdens een dopingtest, blijft de Amerikaan ontkennen. Ook nadat de B-staal ook positief bleek. Landis beweert dat de test gemanipuleerd zou zijn.

Tussen al het dopingnieuws door werd er ook nog gewoon gefietst. Jens Voigt wint de Ronde van Duitsland terwijl Stefan Schumacher de sterkste is in de Eneco Tour. Schumacher wint na een bizarre sprint in de laatste etappe, de Duitser kreeg ongewild een klap van een enthousiaste supporter. Hierdoor moest hij uitwijken en reed daarmee George Hincapie van de sokken. De Duitser bleef maar net op de fiets en sprintte alsnog naar de derde plaats. De ProTour wedstrijd GP Plouay werd gewonnen door Vincenzo Nibali. Hij Hij versloeg in een sprint van vier Juan Antonia Flecha en Massimiliano Mori. Yaroslav Popovych werd vierde.

Overige sporten
Op het EK zwemmen langebaan in Boedapest waren er verschillende Nederlandse successen. De vrouwen wonnen zilver op de 4x100m vrije slag, Ze moesten alleen de Duitse dames voor laten die het goud wonnen met een nieuw wereldrecord. Op de 50m vlinderslag was er brons voor Chantal Groot. Ook was er brons voor Marleen Veldhuis, namelijk op de 50m vrij. Op de 100m vrij ging het iets beter, ze won zilver. Het goud ging naar de Duitse Britta Steffen, die ook een wereldrecord zwom. Goud was er voor Inge Dekker op de 100m vlinderslag. Pieter van den Hoogenband was de sterkste op de 200m vrije slag. Hij veroverde daarnaast ook nog brons op de 100m vrij.

Ook het EK Atletiek in Göteborg verliep redelijk succesvol voor Nederland. Rutger Smith en Lornah Kiplagat grepen nog net naast de medailles, zij werden vierde en vijfde op respectievelijk het kogelstoten en de tien kilometer. Ook Luc Krotwaar greep net naast de medailles, hij werd vierde op de marathon. Daar stond tegenover dat Nederland wel brons won in het landenklassement. De grootste teleurstelling was er echter voor Simon Vroemen. Terwijl hij topfavoriet was voor de 3000m steeplechase moest hij één dag voor de wedstrijd zich afmelden. Wel een medaille was er voor Karin Ruckstuhl. Zij won zilver op de zevenkamp. Het grootste succes was er voor Bram Som, hij werd Europees kampioenop de 800m. Som trok zijn goede vorm door en liep later in de maand een Nederlands record tijdens een Golden League wedstrijd in Zürich.

Op de wereldruiterspelen in het Duitse Aken veroveren de Nederlandse dressuurruiters zilver in de landenwedstrijd. Het goud gaat zoals gewoonlijk naar Duitsland. Individueel verovert Anky van Grunsven zilver op de Grand Prix Speciaal. Na twee keer zilver komt er toch nog goud voor van Grunsven, namelijk op de kür op muziek. De Nederlandse springruiters zorgen voor een stunt door de wereldtitel te winnen in de landenwedstrijd. De Nederlandse ploeg, bestaande uit Gerco Schröder, Piet Raijmakers, Albert Zoer en Jeroen Dubbeldam bleef de Verenigde Staten en Duitsland voor.

Mia Audina beëindigt haar carriere. De pas 27-jarige Audina won twee keer zilver op de Olympische Spelen. In 1996 in Atlanta namens Indonesië en acht jaar later in Athene namens Nederland.

De Nederlandse volleyballers winnen de European League. De World League wordt gewonnen door Brazilië.