FIFA wil publieke vernedering van voetbalracisten

De voorzitter van de FIFA, Sepp Blatter, wil de 'schandpaal' in de voetbalstadions introduceren. Blatter vind het een goed idee om fans die zich op de tribune schuldig maken aan racisme onder begeleiding naar het veld te halen en in de middencirkel een publieke vernedering te laten ondergaan.

Deze verbale wraakactie zou dan moeten plaatsvinden tijdens een korte onderbreking van de wedstrijd. De boosdoeners dienen tevens een levenslang stadionverbod voor altijd en overal te krijgen.

Deze opvallende uitspraken deed Blatter aan de vooravond van een zitting van de tuchtcommissie van de FIFA. De tuchtcommissie zal zich maandag uitspreken over de racistische uitingen door voornamelijk Spaanse fans bij de vriendschappelijke interland tussen Spanje en Engeland vorige maand.

Persoonlijk toonde Blatter zich geen voorstander om een wedstrijd te staken op initiatief van spelers die met racisme en/of discriminatie vanaf de tribune zijn geconfronteerd. "Beter is het om de daders uit het publiek te halen en hen door de andere toeschouwers te laten uitjouwen."