'Argentijnse dodenpiloot trots op dodenvluchten'

Transavia-piloot Julio Alberto P. heeft geen enkele spijt van zijn dodenvluchten voor de Argentijnse junta, waarbij tegenstanders levend in zee gedumpt werden. Dit meldt het AD vandaag. P. werd eergisteren gearresteerd in Spanje.

P.'s gebrek aan spijt blijkt uit getuigenissen die Transavia-collega's hebben afgelegd bij een Argentijnse rechter. De verklaringen over de Nederlands-Argentijnse piloot zijn in het bezit van het AD.

De piloot, die sinds 1998 bij Transavia werkzaam was, werd eergisteren opgepakt in Valencia. Hij wordt verdacht van het deelnemen aan de zogeheten 'dodenvluchten' tijdens de Argentijnse dictatuur. P. is niet berouwvol over zijn gewelddadige verleden. "We gooiden mensen uit het vliegtuig in zee omdat het linkse terroristen waren. Eigenlijk zouden we ze toen allemaal hebben moeten doden." zei P. tegen een collega.

Ook hoeven volgens hem de Dwaze Moeders, een organisatie die al tientallen jaren om helderheid en gerechtigheid vraagt, zich geen enkele zorgen te maken: "Niemand heeft geleden, die terroristen werden allemaal gedrogeerd voordat ze uit het vliegtuig gegooid werden."

De commentaren van de oud-marinepiloot, die in het Noord-Hollandse Zuidschermer woont, staan in het een onderzoeksrapport van de Argentijnse rechter Sergio Torres, die vorig jaar december Transavia-piloten naar hun ervaringen met de 57-jarige gezagvoerder vroeg.

Tegen P., die eerder nog door de AIVD gescreend was en probleemloos een verklaring van geen bezwaar kreeg, werd in maart dit jaar door Argentinië een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. P. kwam toen terecht op een Interpollijst met Argentijnse oud-militairen voor het plegen van genocide en misdaden tegen de menselijkheid.