Hoofddoekenprotest wordt grimmiger

Het hoofddoekenverbod in België wordt feller en feller bekritiseerd. In Hoboken protesteerden zo'n 250 ouders, leerlingen en sympathisanten. Zij trachtten de toegang tot de school te belemmeren. Leerlingen die hun hoofddoek aflegden werden door hen uitgescholden, aldus de directie. 

Het Koninklijk Atheneum in Antwerpen was vanmorgen ook het toneel van protesten tegen het hoofddoekenverbod. Het atheneum heeft dit verbod vanaf 1 september ingevoerd. Hajar Siyahya van de actiegroep Vrije Keuze verkondigde dat er zowat 130 manifestanten aanwezig waren. Tussen hen waren een aantal leerlingen die weigerden hun hoofddoek af te doen op school. Iets voor 10.30 uur werd het protest gestaakt.

"We voeren al sinds dinsdag elke dag actie bij het begin van de school", verduidelijkt Siyahya. "Iedereen heeft het recht om naar school te gaan en te dragen wat hij wil." 

Er nemen voornamelijk moslim-moeders, maar ook leerlingen deel aan deze protesten. "Wij dwingen niemand om deel te nemen", beklemtoont Siyahya. "Integendeel: we roepen de leerlingen met de megafoon op om zich te melden in de school. Niet zonder mijn hoofddoek, zeggen zij dan. Al een negentiental meisjes hebben zich aangemeld bij de school, maar zijn opnieuw buitengestuurd omdat ze hun hoofddoek weigerden uit te doen. Sommige daarvan blijven deelnemen aan de actie met hun ouders, anderen gaan door naar een andere school."

Met dank aan Maraatje voor de submit!