Zwetende mannen onder het zaagsel

De zaagselsnippers vliegen in het rond in het natuurgebied Lage Vuursche. De elf deelnemers aan het Nederlands kampioenschap sculptuurzagen werkten zich vandaag in het zweet tijdens de Houthakkersfeesten.

Zeven uur hebben ze de tijd om een sculptuur te maken van een boomstronk. Roel van Weiling doet dit jaar voor het eerst mee. Sinds twee jaar modelleert hij met een motorzaag. "Eigenlijk uit nood geboren", grapt hij. Weiling werkt op freelancebasis in het groen. "Soms is een stronk ergens lastig weg te krijgen. In Amerika worden van de stammen beelden gemaakt en dat wilde ik ook weleens proberen."

Het evenement in de bossen bij Hilversum wordt dit jaar voor de 24e keer georganiseerd. "We willen de mensen laten zien wat er zoal in onze bossen moet gebeuren", zegt Rein Berends van Staatsbosbeheer. Hij is samen met zeven collega's en tachtig vrijwilligers verantwoordelijk voor de drieduizend hectare bossen in Lage Vuursche. "Het uitdunnen van het groen is een van onze werkzaamheden", zegt Berends. "Door alle demonstraties hier hopen we de mensen die in de bossen recreëren ook wat dichter bij de natuur te brengen", aldus Berends.

De Houthakkerfeesten worden jaarlijks door ongeveer twintigduizend mensen bezocht.

  (foto: ANP)