Een halve eeuw frikandellen
Hij is niet meer uit de vaderlandse snackbar en automatiek weg te denken en is nog altijd een bron van discussie onder taalpuriteinen: de frikadel, of frikandel natuurlijk. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Beckers deze gefrituurde, dan wel gebakken lekkernij op de Nederlandse markt introduceerde. Het jubileum wordt door Beckers aangegrepen om een nieuwe snack te introduceren: een pittige vierkante variant op de frikandel. Of de gekozen naam erg gelukkig is zal de toekomst uitwijzen: we hebben het namelijk over de pikandel.
In feite is de snack nog zo'n vijf jaar ouder. In 1954 werd de frika(n)del uit nood geboren omdat de Dordtse slagersknecht Gerrit de Vries zijn bij zijn klanten populaire gehaktballen moest veranderen door een aanpassing van de Warenwet. De ballen werden staafvormig en de frikandel was geboren. Het was snackfabrikant Jan Bekkers, de oprichter van Beckers, die de frikandel, in iets aangepaste vorm, in 1959 introduceerde buiten het Eiland van Dordrecht en daarmee dat jaar veiligstelde als het "geboortejaar". En voor de taalpuriteinen: sinds 2005 zijn zowel frikadel als frikandel officieel erkend.
Met dank aan laforest voor de submit.
best lekker bij de PATAT!
hier had uw reclame kunnen staan!
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
hier klopt iets niet.
frikandel oftewel paardenlul. erg lekker. zeker met mayo, dan geheten een lange met zalf. even het frituurvet aanzetten
Heil de Frikandel
http://www.youtube.com/watch?v=iamXllb_TFg
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">\[b\]ESTOFEX\[/b\]</a>
Hulde voor deze submit.
Lekker, broodje frikandel met mayo.
Een iets pittiger frikandel kan ook gewoon niet fout gaan, pikandel
=> een bron van discussie voor taalpuriteinen
edit: => een bron van discussie voor taalpuristen
nee hoor, trek het je maar niet aan, zelfs de horeca schrijft het als frikandel...
Tot zover.. onzinnige weetjes met kwiwi
dan moet het maar zoals het gaat
Ghost-whisperer.nl
Achja,weer een nutteloos feitje erbij
(Knal voor je harses voor de bovensloters)
Nog zo'n onzinnig weetje maar dan van pfaffke....
In Vlaanderen zijn het frieten!
Overigens kregen wij toen wij in Knokke waren en daar frikandellen bestelden gewoon frikandellen, geen gehaktballen.
Sorry.
Just a little lovin', early in the mornin'
Beats a cup of coffee for startin' off the day.
Iedereen weet toch dat de Frikandel heer en meester in de mond is ..
Maar dat was zeker omdat ze zagen dat jullie Nederlanders waren en ze al verwachtten dat jullie met frikandel een langwerpig worstje bedoelden ipv een gehaktbal
Een mooi verhaal, maar klopt het ook? Is het juist dat we de frikandel-met-n pas sinds 1954 kennen en dat dit samenviel met de transformatie van bal tot worst, met dank aan de inventieve slagersknecht Gerrit de Vries?
Nee dus. Het woord fricandel - met n - is al in 1824 te vinden in het Kunstwoordenboek van P. Weiland, in de meervoudsvorm en met als betekenis 'kleine worsten van kalfsvleesch, wittebrood, kruiderijen, enz. in boter gebakken.' Geen ballen dus, maar worstjes. Vanaf de zeventiende eeuw komen we het woord, in woordenboeken en kookboeken, in allerlei varianten tegen, waaronder frickedil, frikkadel, frikkandel, frikkedel enzovoort.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken