Kilometervergoeding voor fietsers

Zakelijke automobilisten kunnen van de belastingdienst kilometervergoeding krijgen. De politiek pleit ervoor om ook voor fietsers een dergelijke regeling te treffen.

Nederlanders moeten vaker de fiets nemen. Net als veel andere mensen is ook CDA-politicus Joop Atsma deze mening toegedaan. Volgens het Tweede Kamerlid fietst 'haast iedereen', maar wordt er voor fietspaden maar zo'n dertig miljoen euro uitgetrokken, terwijl er voor autowegen miljarden worden gereserveerd.

Om het fietsgebruik te stimuleren presenteert Atsma een nota met tientallen maatregelen, waaronder het standaard verstrekken van negentien cent kilometervergoeding voor forenzen die de fiets pakken.

Andere voorstellen zijn om het meenemen van de fiets in de trein gratis te maken, de OV-kaart ook bruikbaar te maken als abonnement op de fietsenstalling en een laag BTW-tarief voor bewaakte stallingen. Bovendien moet de regeling voor bedrijfsfietsen worden verruimd, zodat alternatieve tweewielers zoals ligfietsenen e-bikes er ook voor in aanmerking komen. Voorts pleit Atsma ervoor om elektrische fietsen aan ouderen te verstrekken en wil hij de zorgpremie voor frequente fietsers verlagen.

Wat de CDA'er betreft moeten fietsroutes, vooral die naar bedrijventerreinen, aantrekkelijker worden gemaakt, onder meer door een verbod op landbouwverkeer. Volgens de politicus blijkt dat slechts zestien procent van de ritjes van 7,5 tot vijftien kilometer met de fiets wordt afgelegd. Dit kan volgens hem een stuk hoger. BOVAG is al langer voorstander van een fiscale verruiming voor de bedrijfsfiets en van een lager BTW-tarief op fietsgerelateerde producten en diensten.