'Manke' geen belediging voor parkeerwacht

Een parkeerwacht moet beschikken over een dikke huid. Iemand met een dergelijk beroep is namelijk regelmatig het mikpunt van scheldpartijen en bedreigingen. Een Dokkumer parkeerwacht kijkt er niet van op of om, zelfs een pak rammel na een uitgedeelde parkeerbon liet hem koud. Maar dat de Fries via internet wordt uitgescholden, is wat te veel voor de beste man.

Toen de ambtenaar begin dit jaar zijn naam googlede, kwam hij uit op een internetforum. Ene 'Sietse uit Heinekenstad' had zich op het forum Wâldnet niet al te vriendelijk uitgelaten over de parkeerwacht. "Die manke is super gebrand op bekeuringen geven", schreef de veertigjarige man uit Holwerd. De man is zich van geen kwaad bewust, want beledigen is wel het laatste wat hij zou willen doen. "Absoluut niet. Zo staat die man in de volksmond bekend", verdedigde hij zich.

De ambtenaar vindt het woord 'manke' echter wel een belediging. Hij had namelijk enkele jaren last van een mank loopje, maar na een operatie in 2004 heeft hij er geen last meer van.

Ondanks dat de politierechter het scheldwoord "niet flatteus en zondermeer onprettig" voor de parkeerwacht vindt, is het wettelijk gezien geen belediging. "Dan heb je het over aanranding van de eer en goede naam, en daar is iets meer nodig." Hij achtte de Holwerder dan ook onschuldig en sprak hem vrij.